Prázdninový deníček

DEN 26. (čtvrtek, 20. července 2017)

Dnes, stejně jako včera, jsme vstávali brzy, abychom mohli jít na procházku dřív, než bude příliš teplo.

Po snídani (chleba s máslem a medem) jsme vyrazili. Šli jsme do lesa – jedině tam je totiž stín. Procházka to byla příjemná, akorát Dalísek na ní chytil klíště.

Hned po příchodu jsem klíště vytáhl, potom jsem šel připravit těsto na chleba. U toho jsem poslouchal rádio – mluvili o očkování králíků.

Venku sluníčko pálilo, tak jsme byli zalezlí doma. Uvařili jsme si kávu, já jsem luštil, Dalísek spal, mamka pomalu připravovala oběd.

12:00 – Obědváme – mamka smažený sýr, my s Dalískem rybí filé.

Po obědě krátký polední klid. Svítí sluníčko, je 28°C.

Krátce po jedné hodině dávám vyhynutý chleba do trouby. Peče se asi 45 minut.

Kolem třetí hodiny přichází oblačnost a je slyšet hřmění. Bouřka nás ale obchazí. Spadlo jen pár kapek a už zase svítí sluníčko. Chvíli si s Dalískem hrajeme na dvoře, ale je na něj moc teplo, tak si jde lehnout na chodbu. Venku se nedá nic dělat, tak aspoň čistíme Máně akvárko.

16:00 – Dalísek spí, mamka žehlí, já píšu deníček.

17:00 – Skládám ponožky a chystám se jít sekat – nesvítí. Seču za garáží a vzadu u Špidlů. 

18:00 – Dalísek večeří kuře s těstovinami a hráškem. Venku je stále teplo, tak s procházkou ještě počkáme. 

Mamka zalévá, já chystám pod kotel. Je vydáno varování před bouřkami. Z radaru se zatím nedá s jistotou určit kudy to půjde, tak raději schovávám papriky a jahody pod stan. 

20:00 – Jdeme na procházku. Teplota se pořád drží nad dvaceti stupni. 

Po procházce jdu škrtnout pod kotlem, potom večeřím (zbytek polévky).

Vaříme si čaj a čekáme až se ohřeje voda. Mamka jde do vany jako první, já pokračuju v psaní deníčku, Dalísek už spí. 

22:00 – Jdu spát. Je 20°C, prší. 

3 thoughts on “DEN 26. (čtvrtek, 20. července 2017)

  1. Ahoj, nedal bys sem recept na ten chleba? A to zadelavas normalne, nebo v domaci pekarne? Hodne lidi zadela v pekarne a pece v troube.

  2. Ahoj, zadělávám ručně, nemám pekárnu ani robota.

    Recept:

    300g kvásku
    300g pšeničné mouky chlebové
    200ml vody
    11g soli
    6g kmínu

    Vše smíchám a vypracuju celkem řídké lepivé těsto. Vykydnu ho na řádně pomoučený vál a vypracuju nelepivý váleček. Do ošatky dám kapesník, posypu moukou a vložím vytvořený váleček. Přikryju utěrkou a nechám kynout. Těsto kyne jednu až dvě hodiny.
    Rozehřeju troubu na 250°C. Od začátku už v ní rozehřívám i plechy. Do jednoho plechu chleba vložím, druhým ho přikryju. Když je trouba nahřátá, připravím si vodu s octem na potření (5:1).
    Chleba vyklopím z ošatky na plech, potřu ho připraveným roztokem, přiklopím druhým plechem a dám do trouby. Peču celou dobu při teplotě 250° na horký vzduch. Po prvních deseti minutách sundám vrchní plech. Doba pečení závisí na troubě, vytahuju až je chleba pěkně hnědý. (Doma 25 minut, na chalupě 45 minut.) Každých deset minut ho otočím a potřu. Naposledy ho potírám po vytažení z trouby.

    Nejkritičtějším bodem je vyklopení z ošatky na plech a potření. Je třeba pracovat hodně rychle, jinak se chleba rozjede a bude z něj placka. Na chuť to ale nemá vliv.

    Ať se daří. Pokud napoprvé nebude krásný, nic si z toho nedělej. Peču ho tři roky a zrovna včera se mi povedla „krásná“ placka. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.